Au donat din puţinul pe care îl au

Au fost impresionaţi de istoria tristă a unei unghenence, care de 26 de ani este imobilizată la pat. Vorbim despre tinerii de la centrul „Casa pentru toţi” din orașul Ungheni, care  au decis să împartă din puţinul pe care îl au cu cei mai trişti ca ei.
Tinerii au  cunoscut-o  pe Sandra (aşa a dorit să fie numită în ziar) din cele povestite de Maria Calchei, pedagog-psiholog la centru, care a făcut cunoştinţă cu ea printr-o reţea de socializare.

Din cauza dizabilităţii, Sandra stă doar într-o singură poziţie – pe burtă. Este îngrijită de către mama ei cu care locuiește într-un apartament închiriat. Starea precară a sănătăţii i-a permis să studieze doar programa din ciclul primar. Aceasta însă nu o împiedică să comunice virtual cu alte persoane. Pedagogul a reuşit să o viziteze şi să se convingă că este o fată deosebită, destul de inteligentă, dar care are nevoie de ajutor. Medicul i-a prescris un medicament, dar ea nu are suficiente surse financiare pentru a-l procura, de aceea tinerii au decis să îi ofere bani. Mai ales că pe parcursul unei luni, la centru au fost realizate suvenire şi jucării confecţionate de copiii şi tinerii cu dizabilităţi sub conducerea celor mai buni profesionişti din cadrul instituției.
Pentru ca procesul de numărare a banilor acumulaţi în urma vânzărilor să fie cu mult mai transparent,  la centru a fost organizată şi o masă rotundă. Potrivit calculelor, în puşculiţă cu efortul comun al tuturor s-au adunat peste o mie de lei. Tinerii au spus că nu este o sumă atât de mare, dar aceasta nu îi va împiedica să facă  donaţia.
După ce s-au sfătuit, dânşii au decis: o parte din bani să fie folosită pentru procurarea materialelor ca să confecţioneze alte suvenire, restul – să fie donaţi Sandrei.
„Îi îndemn pe orăşeni să vină la noi şi să procure suvenire pentru sărbătorile care se apropie. Astfel, vom putea să îi ajutăm şi noi pe cei care sunt mai trişti ca noi, dar  şi să  căpătăm mai multă încredere în forţele noastre. Chiar dacă avem probleme de sănătate, dorim şi putem să fim de folos societăţii”, a menţionat Vadim, unul din beneficiarii centrului. La rândul său, alt tânăr, Radu,  a spus că vor fi bucuroşi dacă obiectele confecționate se vor vinde, mai ales că depun multă muncă şi suflet în ele.  Tinerii nu au putut să nu îi menţioneze pe cei  mai fideli cumpărători ai centrului: omul de afaceri Anatol Popovici, consilierul orăşenesc Eduard Bejenari.
Tatiana Grăchilă, directoarea centrului, a adăugat că  în curând, adică când timpul le va permite, la poarta instituției va apărea un magazin de suvenire, toate confecţionate de tinerii centrului împreună cu pedagogii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate