Căutare fără capăt

E bine dacă ai avut noroc de vecini buni. Dar dacă nu ai avut? Dacă vecinul de la etajul de sus cu regularitate  îţi inundă apartamentul ultimii doi ani, dacă tot acest timp nu puteţi ajunge la o înţelegere,  dacă judecata adoptă o decizie care rămâne în  aer,  ce să faci? Nu ştiţi? Nu ştie nici Alexei B., locuitor al oraşului Ungheni. Potrivit lui Alexei, de doi ani, în bucătărie, pe lângă ţeava de gaz, se prelinge apă. El crede că e din cauza instalării incorecte a cabinei de duş în apartamentul vecinului.  Ce-i drept, ultimul neagă acest fapt,  spune că ar curge de pe acoperiş sau de la etajele superioare,  fiindcă la el totul e uscat. Alexei a rugat să fie invitaţi specialişti  dar vecinul a refuzat,  atunci cel „înecat” a fost nevoit să se adreseze la poliţie. Interlocutorul spune că au avut deja loc  trei şedinţe de judecată  şi sentinţa îl obligă pe „inundator” să invite specialişti şi să clarifice cauza scurgerii. În plus, să se încaseze de la el  cheltuieli de judecată în sumă de 600 lei.
Există decizia judecăţii, dar cum s-o execute?  Corect, să se adreseze  executorilor judecătoreşti, cărora pentru muncă li se plăteşte.  Dar Alexei s-a gândit şi a tras concluzia că judecata ar costa mai scump, deoarece se plăteşte pentru orice,  chiar şi pentru executarea deciziei,  iar el cu pensia lui nu prea are mari posibilităţi. Când acele cheltuieli vor fi încasate  de la vecinul „neînduplecat”,  nu se ştie,  poate trece toată viaţa până atunci. E foarte jignitor că e atât de greu să găseşti dreptatea. Cel care face în capul tău umblă ca un rege,  iar tu, având din start dreptate,  trebuie să cheltuieşti timp, bani şi sănătate, altfel vor continua să-ţi picure  de sus.  Ce-i drept, Alexei speră  că va fi ajutat la procuratură, unde are de gând să se adreseze.
Unde şi cum să găseşti ac de cojocul vecinului neascultător?  Poate are rost să se ducă la comisia administrativă  de la Primăria Ungheni? Ce-i drept, preşedintele ei, Eduard Balan, a spus că  la comisia administrativă sunt examinate numai conflictele dintre instituţiile publice şi cele private,  iar dacă apar probleme în relaţiile dintre proprietăţile private, trebuie să se adreseze în instanţa de judecată.  În Regulamentul  comisiei administrative, aprobat de Parlament (Hotărârea  nr. 55 din 25.03.2010), se spune că ea  examinează cazurile de contravenţie care i-au fost atribuite prin Codul contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24.10.2008, mai exact, de articolele 62, 75, 76, 92, 108, 161–168, 170–175, 180, 181, 227. Cu regret, vecinul nostru nu cade sub incidenţa niciunuia din aceste articole, dar am dori atât de mult, conform articolului 104, pentru „distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine”, să măture vreo lună străzile. Dar, din păcate…
Apelăm după ajutor la juristul Gheorghe Tcaci,  care ne-a sfătuit să ne adresăm în judecată  pentru recuperarea daunelor, dacă au fost cauzate. Dar mai întâi trebuie să se întocmească un act privind  daunele,  pentru aceasta trebuie să invite vecinul  suspectat şi alţi vecini, un  reprezentant al asociaţiei proprietarilor de locuinţe privatizate (sau cooperativă, condominiu – nota red.), un poliţist.  Acest act va deveni  temei pentru evaluarea ulterioară a daunelor de către un expert.  Unde să-l găsească?  Ajutorul poate fi solicitat la Camera de Industrie şi Comerţ.
De menţionat că absolut pentru tot, afară de act, se plăteşte.  Aceste cheltuieli mai târziu pot fi încasate de la vecin,  care până atunci, probabil, îi va deveni duşman, dar pentru toate se cere timp. Apropo, oamenii „buni” ne-au sfătuit  să se instaleze un robinet la ţeava de apă şi când începe „să curgă”, să-l închidă. Şi să nu le permită specialiştilor să intre în apartament, cum face vecinul care îl inundă. Iar eu, probabil, aş lua o “sticlă de ceai” şi m-aş duce la vecin să-l rog să-mi ajute  să aflu cauzele infiltrării apei.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate