Costuleni: dispută între vecini de la un drum public

Totul a început când Victor Scutelniciuc, proprietarului unei săli pentru ceremonii din satul Costuleni, a decis să instaleze gard în jurul construcţiei. Atunci, vecinii au dat alarma. „Nu vom avea cale de acces, deoarece gardul instalat îngustează drumul. Doar pe jos vom putea merge pe porţiunea respectivă, dar cum să aducem lemne iarna? Cum să vină pompierii sau ambulanţa, în caz de necesitate?”, se indignează Igor Moraru. Şi alţi locuitori din sat susţin că se face o nedreptate atunci când se acaparează drumul public. „Drumul acesta a fost aşa din moşi-strămoşi. Nimeni nu s-a atins de el. Chiar şi când a fost un incendiu în gospodăria mea, nu au folosit calea de acces de alături, din cauza că e impracticabilă, pompierii au venit tot pe acel drum care acum Victorl Scutelniciuc a ocupat o parte. Nu se poate aşa”, a spus şi Maria Rudco.
Locuitorii din zona respectivă, într-adevăr, au mai multe căi de acces, însă potrivit lor, cel mai accesibil ar fi anume acel pe care se construieşte gardul, deoarece este pietruit. Celelalte două drumuri sunt de ţară, iar în caz de plouă sau de e zăpadă devin impracticabile.

„Eu nu am cumpărat drumul public”
Pe de altă parte, Victor Scutelniciuc consideră că acţionează conform legii, atunci când a decis să îngrădească clădirea: „În anul 2003 am procurat terenul şi acum doresc să instalez gard, deoarece astfel edificiul nu este securizat. În plus, mi-am construit şi locuinţă aici şi e normal să am un gard de jur-împrejur. Nu am îngrădit toată suprafaţa pe care o deţin. Pe această porţiune de drum gardul vreau să îl instalez la doi metri de la clădire. Eu nu am cumpărat drumul public”.
În opinia proprietarului sălii de ceremonii, anume vecinii săi, familia Moraru, ar fi construit garajul ilegal, în drum. Cică s-ar fi depăşit suprafaţa terenului lor şi anume din această cauză se îngustează drumul şi se limitează accesul automobilelor pe acea stradă.

Actele deţinute ar clarifica lucrurile
Deşi Victor Scutelniciuc a spus în repetate rânduri că ar avea toate actele în regulă, nu le-a prezentat. Totodată şi primarul satului Costuleni, Sorin Gurău, spune că proprietarul sălii de ceremonii ar construi gardul pe terenul care îi aparţine conform legii, însă familia Moraru ar fi construit garajul ilegal: „Am fost la faţa locului şi verificăm acum actele celor vizaţi. S-au depistat nereguli la amplasarea gardului şi a garajului familiei Moraru”. Potrivit edilului, cu mai mulţi ani în urmă acel drum avea o lăţime de 8 metri, acum însă are 4,8. Primarul mai spune că angajaţii primăriei vor verifica hotarele la toţi vecinii, iar cei care au acaparat drumul public, vor trebui să îşi demoleze construcţiile.
Ulterior, Igor Moraru a venit la redacţie cu planul cadastral pe care erau incluse toate datele despre terenul pe care îl deţin părinţii săi, inclusiv erau reprezentate grafic şi construcţiile de pe acesta. Planul cadastral a fost întocmit în anul 1998. Pe el era reprezentat grafic şi garajul, după cum este amplasat şi la momentul de faţă. „Acest garaj se află în acest loc de mulţi ani. Nu au fost probleme vreodată”, afirmă Igor Moraru. Unchiul său, Valentin Prepeliţă, zice că această gospodărie a aparţinut părinţilor săi şi pe locul garajului, cu mulţi ani în urmă, era poarta. „Cel mai probabil s-au făcut nereguli la vânzarea terenului lui Victor Scutelniciuc. În anul 2003, când acesta zice că a procurat terenul, ar fi trebuit să fiu la curent cu acest fapt. Pe atunci activam şef al postului de poliţie în sat, iar deciziile le verificam şi eu. Nu am văzut atunci decizia în cauză, aş fi memorizat-o. Se vinde totul, nu se mai ia în seamă opinia cetăţeanului simplu”, a punctat Valentin Prepeliţă.

Primăria va face verificări
Sorin Gurău admite că la această situaţie de conflict a avut o contribuţie şi autorităţile publice locale: „Poate că atunci când s-a vândut terenul nu a fost analizată chestiunea din toate punctele de vedere. Doar se ştia că odată şi odată în jurul clădirii va apărea un gard, iar drumul va fi îngustat. Acum vom verifica actele, hotarele gospodăriilor, iar de se va dovedi că primăria a comis un abuz, cetăţenii sunt în drept să acţioneze în judecată. Dacă ei au acaparat terenul, vor trebui să demoleze construcţiile de pe acesta”.
De notat, vinerea trecută, la o zi după ce a fost UNGHIUL în Costuleni şi s-a abordat problema ce s-a iscat între vecini, lucrările la construcţia gardului s-au stopat.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate