Dansuri pentru toate vârstele

Ansambul de dans "Lunca Prutului"

Ansambul de dans “Lunca Prutului”

De două sau trei ori pe săptămână la hotelul din cartierul Tineretului în orașul Ungheni e agitaţie mare. Aici răsună muzica şi se aud voci zglobii de copii. Din când în când melodia încetează, pentru ca rar și calm, coregraful Efim Pincev să le explice micilor dansatori unde au greşit şi cum trebuie să fie executată corect mişcarea de dans.
Aţi ghicit, pentru copiii din cartierul Tineretului, dar nu doar pentru ei, a fost deschis de mai bine de trei ani un studio de dans. Totul se datorează întreprinzătorului Gheorghe Baiura. Într-un termen scurt, omul de afaceri a reuşit să creeze cele mai bune condiţii pentru cei care iubesc dansurile. Pe lângă sala încăpătoare cu oglinzi, cu bare pentru exerciţii, un vestiar şi câteva unităţi sanitare, te impresionează odaia în care sunt păstrate zeci de costume pentru toate tipurile de dans practicate la studio. Amatorii  învaţă de la dansurile populare până la cele mai fascinante dansuri de sală: tango şi vals. De fapt, este unicul loc din oraşul Ungheni unde la indicaţiile lui Efim Pincev amatorii învăţă să danseze step, un dans de origine negro-americană.
L-am găsit pe Gheorghe Baiura chiar în sala de dans, privindu-i pe dansatorii din grupa medie exersând mişcările de sârbă. În ochii lui se citea atâta fericire, bucurie şi împlinire. De fapt, deschiderea unui studio şi crearea unui ansamblu de dans este un vis devenit realitate pentru proprietarul hotelului. Chiar dacă astăzi dânsul este cunoscut ca om de afaceri, puţini ştiu că în trecut a fost unul dintre dansatorii renumitului ansamblu de dans şi muzică „Struguraş” din Ungheni.
Efim Pincev, la fel unul din dansatorii-veterani ai aceluiaşi ”Struguraș”, spune că  a acceptat cu cea mai mare plăcere propunerea de a fi conducătorul acestui ansamblu,  care mai apoi a căpătat şi o denumire frumoasă – „Lunca Prutului” care, din spusele lui, reprezintă localitatea.
„Dansurile mereu aduc fericire, sunt  un izvor de sănătate şi bucurii”, spune coregraful. Poate de aceea, fără mare greutate, la studio au fost create trei grupe: două pentru copii şi una pentru maturi. Iar în prezent aceştia sunt peste 60 de persoane. Printre veteranii care dansează sunt bărbați și femei care cândva au practicat dansurile, dar şi dintre cei care nu au avut posibilitatea să facă acest lucru în tinereţe, iar la o anumită vârstă (fie 40, fie 50 de ani) vor să danseze.  Prima ieşire pe scenă a dansatorilor a fost la ediţia ordinară a festivalului internaţional de muzică de dans „Hora de la Prut”, bazele căruia au fost puse de către regretatul Gheorghe Bodolica.
Chiar dacă nu a fost atât de deschis, Gheorghe Baiura spune că  nu se vor opri aici, căci intenţionează să creeze  şi un taraf. Deja a avut loc audierea unor muzicanţi, interesaţi de această idee.
Şi dacă vă întrebaţi cine suportă toate aceste cheltuieli, atunci vă spunem că  plata este mai mult simbolică, doar 100 de lei lunar. Pentru întreprinzător, acesta nu este cel mai important lucru. Dânsul spune că astfel copiii sunt scoşi din faţa calculatorului.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate