„De pe 12 octombrie medicamentele s-au ieftinit cu 40 la sută”

Foto: imagine simbol

… medicamentele s-au ieftinit

Aceste cuvinte răsunau din gurile diriguitorilor şi funcţionarilor, iar poporul, ca întotdeauna, i-a crezut. Abia mai târziu mulţi au prins a înţelege că ceva nu e cum trebuie.
În calendar era 14-15 octombrie, iar reducerea promisă nu s-a făcut. Valentina P., locuitoare a satului Corneşti, după ce politicianul, privind-o în ochi de pe ecranul televizorului, a spus că valeriana, medicamentul nostru preferat cu care vindecăm toate bolile, nu mai costă 9 lei, ci 5, s-a dus la farmacie. Potrivit interlocutoarei, valeriana s-ar fi ieftinit cu 6 bani, iar dirotonul necesar în caz de hipertensiune arterială chiar s-ar fi scumpit, pentru trei preparate ea a plătit cu 17 lei mai mult decât de obicei. Femeia spune că a început să telefoneze la farmaciile din oraşul Corneşti. În una i s-ar fi spus că medicamentele ieftinite nu se vând în toate farmaciile, în a două – că trebuie să vândă întâi partida procurată mai demult. După aceasta Valentina a telefonat la redacţia ziarului „Unghiul” ca să afle care-i cauza.
La două farmacii din oraş ul Ungheni ni s-a spus şi nouă că pentru comercializarea preparatelor medicamentoase la care, de pe 12 octombrie, s-au redus preţurile cu circa 40%, au fost selectate farmaciile câtorva reţele farmaceutice. În oraş acestea sunt farmaciile „Elody”, „Felicia”, „Farmacia Familiei”, „Orient”, „Hippocrates”, „Gedeon Rihter”. În acelaşi timp, ni se spune că nu toate preparatele s-au ieftinit, ci numai 160 de medicamente care sunt mai solicitate, cum ar fi citramona, mucaltinul, cărbunele activat, acidul acetilsalicilic comprimate, ambroxolul, corvalolul, extractul de odolean, ibuprofenul, validolul şi paracetamolul. Ce-i drept, preţurile pentru ele şi aşa sunt joase.
Îl întreb pe Nicolae Lazarciuc, directorul filialei Ungheni a reţelei de farmacii „Orient”, cum decurge procedura de reducere a preţurilor. El spune că e foarte simplu – preţurile sunt introduse în calculator la oficiul central din capitală şi ei trebuie să se ocupe doar de comercializare. Ei nu dispun la farmacie de lista cu cele 160 de preparate. Dânsul, ce-i drept, a menţionat că s-au redus preţurile la preparatele unor producători concreţi, pe când la farmacie poate fi acelaşi preparat de la alt producător.
Cu alte cuvinte, ca de obicei, a fost mult fum şi puţin foc.
Apropo, de listele farmaciilor, inclusiv din Ungheni, printre care nu figurează farmaciile din sate, şi denumirile medicamentelor de importanţă socială la care preţurile s-au redus cu 40% puteţi lua cunoştinţă pe http://www.ms.gov.md/?q=stiri/12-octombrie-se-reduc-preturile-medicamente.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate