Elevii din Ungheni nu vor avea degrabă transport şcolar

... nu vor avea degrabă transport şcolar

Nu vor avea degrabă transport şcolar

Odată cu startul anului şcolar, a început calvarul. În orele de vârf, mai ales dimineaţa, când copiii pleacă la şcoală sau grădiniţe, microbuzele din oraşul Ungheni sunt supraîncărcate.

Situaţia respectivă, potrivit pasagerilor, există mai mult pe rutele spre cartierele Dănuţeni, Vasilica, inclusiv şi satul Zagarancea.
„Mergem ticsiţi în microbuze, de parcă am fi într-o cutie cu chibrituri. La primele ore ale dimineţii pasagerii, în mare parte, sunt elevi, dar mai călătoresc cu microbuzele de rută cei care muncesc în diferite cartiere din oraş. Deja am obosit să vorbim că unităţile auto nu sunt comode. Trebuie să ne gândim şi la siguranţa pasagerilor, care se tot urcă, chiar dacă microbuzul e supraîncărcat. Totodată să ne gândim şi la copiii din clasele primare care nu ajung la bară, deci nu au de ce să se ţină”, a spus Zinaida Pendus, locuitoare din cartierul Vasilica. Aceasta a adresat o propunere autorităţilor: „Ar trebui să fie o rută orăşenească şcolară”. Despre aceasta vorbesc şi elevii care locuiesc în cartierele Dănuţeni, Ungheni -Vale, Deal, aşa-zisa Curculiovca. Totodată şi directorii instituţiilor de educaţie spun că au abordat această chestiune şi salută instituirea unei rute şcolare şi ar dori ca aceasta să se realizeze cât mai rapid. „Am dori ca elevii să fie transportaţi cu un autobuz şcolar”, a subliniat şi directoarea LT „Mihai Eminescu”, Lionora Filipovici.
În ce măsură propunerea respectivă poate fi realizată? La Direcţia Educaţie ni s-a comunicat că sunt transportaţi cu autobuzele şcolare spre instituţiile de circumscripţie doar elevii din localităţile unde au fost optimizate şcoli. „Regulamentul nu prevede să oferim şi transport orăşenesc şcolar. Acest aspect trebuie abordat cu autorităţile publice locale ca să fie create condiţii pentru transportarea elevilor din oraş”, a spus Iulia Pancu, şefa direcţiei respective.
Viceprimarul oraşului, Eduard Balan, a menţionat că despre această iniţiativă se discută mai mulţi ani, doar că din lipsă de bani nu poate fi realizată: „Primăria planifică achiziţia unei unităţi auto şcolare, doar că la moment nu dispune de suma necesară. De aceea sfătuim părinţii să înscrie copiii la cea mai apropiată şcoală, astfel încât să nu fie necesară deplasarea cu microbuzul de rută”. În ce priveşte faptul că microbuzele în orele de vârf sunt supraîncărcate, ceea ce constituie o încălcare, viceprimarul a spus că de aceasta ar trebui să se ocupe poliţia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate