Încă două lăcașe creștine vor fi în orașul Ungheni

În cartierul Ungheni-Deal, la intersecția străzilor Petru Movilă și Căpriana, în curând urmează să fie pusă temelia unui nou lăcaș sfânt. Aceasta  a fost doleanța locuitorilor de aici, care  va fi realizată cu suportul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni.
Potrivit preotului Semion Culeac, care va fi și paroh al viitoarei biserici, ideea a apărut cu mai bine de un an și jumătate în urmă. A fost organizată o adunare cu locuitorii, grupul de inițiativă a purtat discuții cu episcopul Petru, după care au depus o cerere la primărie pentru avizare. Terenul de 15 ari a fost procurat la licitație publică. „Ne-a costat circa 200 de mii de lei, jumătate fiind achitaţi în luna ianuarie, iar restul sumei va fi plătită eșalonat în următorii ani. Zilele acestea urmează să avem și proiectul construcției, unde este planificiată nu doar construcția bisericii, dar și a unei case parohiale. Poate vom înălța în ogradă cu ajutorului Domnului și al enoriașilor o fântână, o răstignire. Ne gândim că ar fi minunat să avem și un mic parc, câteva animale, pentru ca să le  fie interesant și distractiv copiilor atunci când vin la biserică”, spune parohul.
Totodată, unii locuitori spun că nu ar fi fost aleasă tocmai cea mai bună locație pentru un lăcaș sfânt, doar aici cândva ar fi fost o stână, acum este o gunoiște neautorizată. În replică, Semion Culeac spune că aceasta nu este cea mai mare problemă, ba dimpotrivă – se va face curat, se va amenaja teritoriul, iar în preajmă se află lacul Delia, iar dacă  urci mai sus, se deschide o panoramă minunată.
Și preotul Vadim Corostinschi, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova (ATOM), spune că, la fel, dorește construcția unui complex ortodox în oraș. Acesta presupune o  biserică, un centru pentru copii și tinerii voluntarii ai asociației, un centru pentru copiii din familiile social-vulnerabile, o cantină socială pentru persoane în etate, bibliotecă, muzeu bisericesc, etc. Promotorul acestui proiect este însușii Vadim Corostinschi, care menționează că centrul va găzdui și tinerele care în urma maltratării, abuzului sexual sau altor cauze, rămân însărcinate, fiind influențate de rude să avorteze și nu sunt primite în familie. Centrul va susține tinerele material și psihologic pentru ca să nu fie discriminate, astfel fiind încadrate în societate.  Doar că încă nu s-a procurat terenul pentru a începe construcția, acum poartă discuții cu autoritățile locale, cel mai probabil că viitorul  complex va fi construit în așa-zisul cartier Curculiovca. Surse din cadrul primăriei ne-au comunicat că subiectul – construcția unui astfel de complex ortodox  – încă nu a fost inclus în agenda de lucru nici a primarului sau a viceprimarilor, nu a fost discutat nici în cadrul ședințelor cu consilierii locali, la moment lipsind informația oficială.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Încă două lăcașe creștine vor fi în orașul Ungheni”

  1. Surse din cadrul primăriei ne-au comunicat că subiectul – construcția unui astfel de complex ortodox – încă nu a fost inclus în agenda de lucru nici a primarului sau a viceprimarilor, nu a fost discutat nici în cadrul ședințelor cu consilierii locali, la moment lipsind informația oficială. – Dar cererea care a fost trimisă la primărie și răspunsul oficial al primpriei care s-a dat, denotă faptul că s-a dat fără înștiințarea APL- ului? Atunci dacă noi din partea unui grup de peste 60 oameni am scris scrisoare la Consiliul Primăriei și Primar, cum au dat un răspuns ca fără să o discutat. Foarte interesant lucrează primăria din or. Ungheni.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate