Infecţia HIV/SIDA – o problemă prioritară de sănătate publică

Foto: imagine simbol

Foto: imagine simbol

Infecţia cu HIV/SIDA, într-un termen relativ scurt, a căpătat o răspândire pandemică, devenind  o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional, afectând toate continentele şi ţările lumii, iar în unele regiuni modificîndu-se radical tendinţele de răspîndire. Conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

infecţia cu HIV în Republica Moldova se află în stadiul de epidemie concentrată, preponderent în anumite grupuri de populaţie, cum ar fi utilizatorii de droguri injectabile, homosexualii şi lucrătorii sexului comercial. La 01.01.2014 , cumulativ, în RM au fost înregistrate 8250 persoane infectate cu HIV, inclusiv 2723 în teritoriul de est.
Răspândirea are loc în toate teritoriile administrative. Infecţia HIV/SIDA se înregistrează în rândurile persoanelor de vârstă reproductivă, aptă de muncă (15-39 ani – 83,95%).
Se menţine la un nivel înalt transmiterea heterosexuală a infecţiei HIV/SIDA (60,72%). Are loc extinderea infecţiei în rândurile populaţiei rurale. Prin metoda de laborator, în anul 2013, în RM au fost confirmate 706 cazuri noi, inclusiv în teritoriile de est – 237 persoane. Căte finele anului 2013 prevalenţa infecţiei HIV a constituit 166,74 cazuri la 100 mii populaţie, iar incidenţa acestei infecţii a fost de 17,18 la 100 mii populaţie.
Cei mai mulţi bolnavi de HIV/SIDA au fost înregistraţi la Chişinău – peste o sută de cazuri noi, 99 bolnavi au fost diagnosticaţi la Tiraspol, 60 – la Bălţi, 13 – la Ungheni. Din numărul total de bolnavi diagnosticaţi în 2013, peste 300 provin din mediul rural. Până la momentul de faţă  la noi în ţară au decedat din cauza acestei infecţii 1700 persoane.
Printre măsurile de prevenire şi tratament a infecţiei HIV se numără integrarea strategiilor şi activităţilor de securitate hemotransfuzională, supravegherea şi controlul de laborator, care permit excluderea transmiterii infecţiilor sanguine prin hemotransfuzii, activităţi axate pe prestarea serviciilor de asistenţă, îngrijiri medicale, aderarea la tratamentul antiviral, consilierea şi testarea voluntară a gravidelor în cadrul prevenirii transmiterii infecţiei cu HIV de la mamă la făt.
Este creat accesul populaţiei la consiliere şi testare voluntară în 62 cabinete care se află în cadrul instituşiilor medicale din republică, serviciul este gratuit şi este inclus în pachetul unic de asistenşă medicală obligatorie. La Ungheni un astfel de cabinet de consiliere şi testare este amplasat în cadrul Centrului de Sănătate.
Ziua Mondială de combatere HIV/SIDA de la 1 decembrie oferă o oportunitate  pentru prevenirea infecţiei HIV şi îndeamnă spre deschidere şi schimbare, pentru o transformare globală către zero cazuri de descriminare.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate