Jurnaliştii în vizită la bătrânii de la Centrul pentru persoanele fără sprijin şi adăpost de la Sculeni

Jurnaliştii la discuţii cu beneficiarii centrului Foto: Oxana DIACONU

Jurnaliştii la discuţii cu beneficiarii centrului Foto: Oxana DIACONU

Săptămâna trecută, un grup de jurnalişti de la ziarul „Unghiul” şi Asociaţia Presei Independente, experţi de la Coaliţia Nediscriminare şi reprezentanţi ai Oficiului Avocatul Poporului s-au întâlnit cu bătrânii de la Centrul pentru persoanele fără sprijin şi adăpost din Sculeni. Scopul evenimentul a fost de a informa şi a educa persoanele din grupurile marginalizate şi vulnerabile la tema drepturile omului şi egalităţii. Bătrânii au fost ajutaţi să înţeleagă mai bine care sunt drepturile lor şi cum să utilizeze mecanismele de apărare, în cazul în care vor fi discriminaţi. Roman Banari, jurist la Coaliţia Nediscriminare, le-a vorbit despre drepturile bătrânilor la  asistenţă socială, ocrotirea sănătăţii, iar Elena Draghici, consultant, Oficiul Avocatul Poporului, le-a explicat care sunt procedeele de contestare a unor decizii  privind drepturile persoanelor aflate în plasament temporar.
La rândul lor, beneficiarii centrului au menţionat că sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de trai de aici, de alimentaţie, dar şi de activităţile desfăşurate. Vasile Ciobanu, fost pedagog de muzică din Cetireni, copleşit de emoţii, spune că este satisfăcut de toţi lucrătorii centrului, care sunt atenţi, binevoitori şi răbdători cu persoanele în etate: „Ştiţi, sunt foarte îngrijorat că peste câteva luni va trebui să mă întorc acasă, fiind sortit singurătăţii”.
Potrivit Elenei Musteaţă, directoarea centrului, aici sunt plasate 22 de persoane în etate, cheltuielile fiind suportate din bugetul de stat, la care se mai adaugă 75% din pensia beneficiarilor. De altfel, câteva persoane sunt plasate contra plată, iar copiii plecaţi peste hotare achită pentru cazare lunar suma de 5405 lei. Iar beneficiarii le-au făcut o surpriză oaspeţilor: i-au urat, i-au colindat şi le-au dorit succese în toate.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate