Mai aveţi o şansă

cuibaru

Tatiana Cuibaru

Desprind frânturi din discuţia unor vecini: „Ai fost la votare?”. „Nu am vrut să pierd o zi de piaţă. Dar matale ai fost?”. „Am fost, am votat, mai spre seară”. „Pe cine ai votat? Căci eu nu am fost pentru că chiar nu am avut pe cine vota, unul e hoţ, altul e prea tânăr, al treilea – umblă cu bârfe, al patrulea – e naiv… Dar matale cui ai dat votul?”. „Celui, cum îi spune, care stă pe gardul nostru, of, i-am uitat numele…”. „Ei, ai votat şi matale! Nu trebuia pentru el, ce, nu ai auzit că e un bătăuş?”. „Nici nu mai ştiu pe cine să cred, dar voi, duminica viitoare, vă veţi duce la votare?”. „Las-că va merge procesul şi fără noi”.
Iată încă un model al indiferenţei omeneşti, mai precis, al celei moldoveneşti. Doar unora nu le pasă, îşi rezolvă problemele lor mărunte liniştit, căci cred că viitorul este departe, iar pentru prezent nu merită să piardă o zi de piaţă. Alţii, votează de dragul evenimentului, fără ca să îşi dea măcar cel mai mic interes pentru a se informa cine şi ce a făcut, ce promite şi ce planuri are respectivul candidat dacă câştigă încrederea alegătorului. Analizând datele statistice, observi că astfel de persoane, în mare parte, îi găseşti la oraş. Din cei peste 29 de mii de cetățeni cu drept de vot în Ungheni, la urne s-au prezentat doar 40 la sută. În schimb, într-un sat cu 800 de alegători, dreptul şi l-au exercitat peste 500 de  cetățeni. Sunt alegătorii din Teşcureni, care au demonstrat că le pasă de satul lor, că acceptă şi sunt recunoscători de schimbările făcute, au încredere că în următorii patru ani, gospodarul satului va realiza mai multe lucruri frumoase. Şi alegătorii din Pârliţa, şi cei din Cetireni, Chirileni, Sculeni au înţeles că votul lor contează, că dacă nu ei vor face alegerea bună, atunci cine. Sperăm că următorii patru ani nu vor fi o dezamăgire pentru ei.
Dar să revenim la oraşul Ungheni. Oare cele 60 de zile nu au fost suficiente pentru un om inteligent să facă alegerea şi să vină la vot? Oare nu au fost suficiente surse de informare sau poate candidaţii puţin au stat la sfat cu ei?  Dar mai au o şansă, căci duminica aceasta, ei sunt iarăşi aşteptați la urnele de vot. Şi încă ceva: dacă, dragă alegător, nu ai avut timp sau nu ai dorit să jertfeşti un sfert de oră din timpul tău preţios pentru a veni la secţia de votare, atunci nu ai nici dreptul moral, după patru ani, să ceri o dare de seamă de la primar sau să îl judeci că a promis şi că nu a făcut. Pentru tine au ales alţii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate