Mărţişorul coboară şi pe meleagurile unghenene

Foto: din arhiva

Foto: din arhiva Secţiei de cultură

Duminică, 1 martie, în semn de bucurie şi fericire, vom prinde la pieptul oamenilor dragi câte un mărţişor. Este simbolul primăverii care, potrivit tradiţiei, înseamnă renaştere şi începutul unui ciclu nou în natură. Sărbătoarea de 1 martie, cred eu, este una din cele mai frumoase sărbători ale românilor de pretudindeni. Potrivit tradiţiei, culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, simboliza viaţa, iar culoarea albă,  aidoma

limpezimei apelor, puritatea. Se mai spune că  şnurul mărţişorului reprezintă împletirea armonioasă a unităţii contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Tradiţia este mai veche de două mii de ani şi a reuşit să reziste în timp.
Această sărbătoare va fi marcată pe parcursul a zece zile şi în raionul Ungheni.  Startul sărbătorii va fi dat la Casa Raională de Cultură (CRC) din Pârliţa, unde va avea loc festivalul internaţional de muzică „Mărţişor-2015” cu evoluarea colectivelor artistice de la CRC Pârliţa, a formaţiilor folclorice  „Doiniţa”, „Ţărăncuţa” şi a ansamblului de viorişti de la Şcoala de Arte din Corneşti.
Tot în această zi va avea loc spectacolul muzical susţinut de formaţia folclorică „Codreanca” la Casa de Cultură din Sculeni. La fel, pe 1 martie, colectivele artistice de la Şcoala de Arte din Corneşti, după prânz vor putea fi admirate la Casa de Cultură din oraşul Corneşti, iar formaţia folclorică „Frunzişoară lozioară” va susţine un spectacol muzical  la Gimnaziul Costuleni. Cetirenenii sunt aşteptaţi în această zi la un concert care va fi susţinut de  formaţia folclorică „Ciutura”. Vor fi organizate concerte şi în casele de cultură şi căminele culturale din Todireşti, Drujba, Costuleni, Frăsineşti, Floriţoaia Veche, Măcăreşti, Petreşti. Formaţia Folclorică „Codreanca”, Mânzăteşti va fi oaspete drag la Centrul „Casa pentru Toţi”, or. Ungheni, în ajunul sărbătorii de 8 martie. În filialele Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc concursuri de eseuri şi  expoziţii de mărţişoare.  Potrivit organizatorilor, intrarea va fi liberă şi sunt aşteptaţi toţi iubitorii de muzică şi folclor. Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni, a spus că programul activităţilor a fost întocmit ca nemijlocit să fie desfăşurat. Personal, va asista la concertul de deschidere a festivalului, apoi, selectiv, va fi prezent şi în alte localităţi ale raionului.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate