Moldova – afacere de succes pentru hoţi

oxana diaconu

Oxana DIACONU

Ţara e îngrozită, dezamăgită. Ce se întâmplă, oameni buni? Zilele acestea un cunoscut îşi împărtăşea gândurile şi supărarea pe marginea ultimelor evenimente pe arena politică, cursului valutei străine care a luat-o razna, asaltului magazinelor, alegerilor parlamentare şi trădării care a venit din partea politicienilor. Prea multe s-au adunat.
Şi aşa nu trăieşte ca în sânul lui Dumnezeu… Totuşi a ales să rămână în ţara sa, să muncească  alături de familie şi să pună umărul pentru ca bucata asta de pământ să îşi urmeze cursul spre Europa. S-a implicat şi în ultima campanie electorală, chiar dacă nu era membru de partid. Spera că ţara sa va deveni una europeană, iar în capul mesei va sta legea. De la o vreme însă îl văd trist ca vai de el. E dezamăgit. „Cum am putut eu să susţin un partid care şi-a bătut joc de noi. Nu le pasă că le-am încredinţat viaţa, că am susţinut acel partid pentru o persoană-două în care credeam cu adevărat, le respectam. Am ajuns să regret votul meu pentru că ceea ce se petrece acum în politică nu este voinţa poporului, acum însă situaţia e total schimbată.  Mă consider trădat”, zice el. Bărbatul e supărat la culme şi din cauza haosului de pe piaţa monetară, de afacerile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială, de tăcerea instituţiilor care trebuiau să se autosesizeze, de aberaţiile spuse de cei puşi în capul Băncii Naţionale: „Suntem o ţară de proşti, dacă nimeni nu pedepsește marele furt care a fost”, referindu-se la miliardele de lei, din care se zice că a fost cumpărată valută şi ulterior scoasă din ţară. Era  supărat şi pe conaţionalii săi, care sunt prea molatici ca să ia atitudine faţă de toate câte se întâmplă.
Avea omul, cred eu, un milion de întrebări, soluţii şi aşteptări de la un anumit politician, care ar fi trebuit să se gândească la popor şi nu la interesul propriu şi să ne fure ca în codru, să îşi vândă sufletul dracului. La acest milion de întrebări avea doar două opţiuni. „Să plec cât mai repede din ţara asta. Am tot crezut că în decursul a 23 de ani de independenţă vom învăţa să fim corecţi şi să avem frică de Dumnezeu.  Dar politicienii ne vor ţine în acest ţarc încă mulţi ani, Europa pentru ei înseamnă închisoare”. Bărbatul zice că deja se interesează încotro s-o apuce, să vândă şi casă, masă şi să uite de ţara sa natală, care e de succes doar pentru hoţi. Altă opţiune spusă de el m-a pus pe gânduri: „Nu mai merg la vot.”.
Discuţia asta, nu ştiu cum m-a lăsat cu un gust amar. Dacă până acum eram omul care se ţinea de rădăcini, acum îmi vine să o iau şi eu la sănătoasa. Ce să mai fac aici? Să trăiesc dintr-o campanie electorală în alta, în speranţa că politicienii îşi vor întoarce faţa către popor? Cea mai importantă misiune rămâne celui care rămâne ultimul aici – să stingă lumina!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate