NU salariului „în plic” și „muncii la negru”

Foto: www.trm.md

Foto: www.trm.md

Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Ungheni, ăntru contracararea fenomenului „muncii la negru” și achitarea salariilor „în plic”, a organizat pe 23 iunie, verificări ample în orașul Ungheni. Astfel, grupurile de lucru, formate din angajați ai inspectoratului, precum și Inspecției Teritoriale a Muncii și Inspectoratului de Poliție Ungheni, au constatat în urma verificărilor operative la nouă agenți  economici, 23 persoane care „muncesc la negru”, iar într-un caz – și achitarea „salariului la plic”, fiind perfectate acte de control pe baza încălcărilor depistate.
Totodată, în șase cazuri a fost constatată  încălcarea prevederile art. 8 alin. (2) lit. c) al Codului Fiscal, prin neutilizarea mașinilor de casă și control la efectuarea încasărilor în numerar, cu întocmirea actelor de control și proceselor-verbale cu privire la contravenție. În două cazuri a fost constatată încălcarea prevederilor art. 8 alin. (2) lit. f) Cod Fiscal, prin neprezentarea la prima cerere a documentelor de proveniență a mărfurilor.
Pentru lipsa la vedere a informației prin care se atenționează consumatorul despre obligativitatea de a prezenta bonul de casă la examinarea eventualelor reclamații, încălcare prevăzută de art. 2931 alin. (7) din Codul Contravențional al RM, a fost perfectat un proces-verbal cu privire la contravenție.
Câte un proces verbal cu privire la contravenție a fost perfectat pentru lipsa registrului mașinii de casă și control, legalizat în modul stabilit, precum și completarea lui neregulată sau incompletă, exploatarea mașinii de casă și control defectate, nesigilate și neînregistrate la organul fiscal (1), precum și desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat.
Drept rezultat al acțiunilor desfășurate, au fost depistate încălcări ale legislației fiscale în 13 cazuri. Ca urmare, pentru încălcările de ordin fiscal vor fi aplicate sancțiuni în mărime de 30 de mii de lei, iar pentru încălcările aferente legislației muncii prin achitarea salariului în plic, utilizarea forței de muncă fără încheierea contractelor oficiale și reflectarea în evidență a remunerării acesteia urmează a fi recalculate obligațiile fiscale (impozite și taxe) prin metode indirecte de estimare, în conformitate cu prevederile art. 225 al Codului Fiscal.
Inspectoratul fiscal de stat pe raionușl Ungheni îndeamnă contribuabilii să nu încalce prevederile legislației fiscale și să se conformeze benevol.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate