Nu toţi elevii din raionul Ungheni mănâncă mere

Guvernul și-a anunţat intenţia de a susţine producătorii autohtoni de fructe printr-un proiect de asigurare a elevilor cu câte un măr pe zi. Totuşi, în raionul Ungheni, deşi a fost selectată persoana care va livra merele în instituţii, acestea întârzie să apară. „Deocamdată doar elevii din clasele I-IV primesc mere, de trei ori pe săptămână”, spune Iulia Ciuvaga, directoarea LT Sculeni. Potrivit ei, întreaga cantitate de fructe a fost procurată de la un producător autohton, iar cheltuielile şi le-a asumat instituţia. Despre campania Guvernului „Un măr pentru fiecare copil”, Iulia Ciuvaga spune că a auzit, dar mai mult nu cunoaşte nimic, însă ar fi bine ca toţi elevii să primească vitaminele necesare.
În acelaşi timp, directorul Gimnaziului Mănoileşti, Sergiu Andruşca, a comunicat că au prezentat la Direcţia Raională Învăţământ, Tineret şi Sport informaţia privind cantitatea de mere necesară elevilor, circa 2 tone, dar au trecut deja două luni de la începerea anului şcolar şi le oferă mere doar celor din clasele primare.
Se pare însă că în perioada imediat următoare se va rezolva problema, iar merele promise vor ajunge în instituţiile de educaţie. Cel puţin, aceasta a lăsat să se înţeleagă, producătorul agricol din Floreni, Anatol Plăcintă, care va livra în şcoli 162 de tone de mere. Dânsul a menţionat că până la sfârşitul lui octombrie va fi organizată o adunare cu directorii de instituţii, iar cel târziu la 1 noiembrie întreprinderea va începe livrarea merelor.
Deşi Anatol Plăcintă afirmă că decizia de a susţine astfel producătorii agricoli este binevenită, totuşi realizarea ei impune şi anumite cheltuieli neplanificate, cum ar fi cele de transport. De notat, merele au fost achiziţionate la preţul de 4 lei per kilogram. Agricultorul din Floreni spune că anul acesta a recoltat circa 2000 de tone de mere, iar comercializarea lor devine o problemă: „La fabrica de conserve vindem merele la un preţ de batjocură, 60 de bani pentru un kilogram, iar frigiderul pe care îl avem, are o capacitate de 200 de tone. Dar nu suntem derutaţi, căutăm alte posibilităţi de a pătrunde pe pieţele europene de desfacere”.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate