Organizațiile din domeniul mass-media fac apel către deputați

Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media fac apel către deputații din Parlamentul republicii Moldova de a vota în lectura a doua proiectele de lege pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova (nr. 218 din 22.05.2015 și 125 din 02.04.2015) și de a amâna examinarea acestora pentru următoarea sesiune parlamentară, comasându-le cu proiectul noului Cod al Audiovizualului, așa cum deputații au decis la ședința din 7 iulie 2016.

Deputații sunt atenționat că proiectul de lege nr. 218, promovat insistent de Partidul Democrat, conține prevederi care vor favoriza radiodifuzorii cu finanțarea asigurată de oligarhi și structurile acestora, iar unele posturi care supraviețuiesc doar din prestarea serviciilor de publicitate vor fi puse în dificultate sau vor trebui să-și sisteze activitatea. Expertizele Consiliului Europei și ale OSCE au remarcat mai multe neclarități în aceste proiecte de legi, recomandând excluderea unor prevederi și completarea altora. Au transmis critici referitoare la inițiativele legislative Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei și organizația internațională Freedom House. Mai mulți participanți la dezbaterile organizate de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie 2016, de asemenea, au criticat proiectul de lege nr. 218, menționând că adoptarea acestei inițiative legislative va diminua pluralismul de opinii în societatea moldovenească.
În apel se menționează că dezvoltarea produsului audiovizual autohton este foarte importantă, dar ea nu poate fi asigurată prin impunerea unor condiții, pe care majoritatea radiodifuzorilor nu vor fi în stare să le onoreze. Este necesară o abordare sistemică a problemelor din domeniu și o complexitate de acțiuni pentru ca, în definitiv, spațiul mediatic să fie ferit de invazia externă și de eventuale monopoluri interne, și să-și poată adjudeca legitimitatea și utilitatea socială prin informarea adecvată a cetățeanului.
Apelanții solictă Parlamentului să inițieze elaborarea, în comun cu radiodifuzorii și organizațiile neguvernamentale de profil, a unor amendamente legislative de stimulare a dezvoltării şi creşterii ponderii produsului audiovizual autohton, dar și a unei legi speciale privind protecţia spaţiului informaţional moldovenesc, care ar prevedea inclusiv condiţiile de acces şi retransmisie a radiodifuzorilor străini, așa cum au solicitat reprezentanții comunității jurnalistice în Foaia de parcurs, aprobată la Forumul mass-media din octombrie 2015.
În exercitarea mandatului, deputaţii sunt în serviciul poporului. Ei sunt rugați să nu se lase influenţați de persoane și grupuri care protejează interesele private și corporative ale unor proprietari de media, interesați în eliminarea posturilor concurente și în redistribuirea veniturilor din publicitate. Deputații sunt îndemnați să acționeze în interesul public, adoptând legi care vor dezvolta piața audiovizuală în beneficiul cetățenilor și nu o vor subordona intereselor politice sau de altă natură.
Apelul a fost semnat de Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Jurnaliștilor de Limba Rusă, Centrul ”Acces-Info”, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate