Pentru sănătate inimii tale

Foto: imagine simbol

Foto: imagine simbol

În mai mult de 100 de ţări din întreaga lume, la 29 septembrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt  principala cauză de deces, în lume, anual luînd viaţa a 17,5 milioane de oameni. Mai mult de 80% de decese cauzate de boli cardiovasculare sunt în ţările cu venituri mici şi mijlocii, aproape în mod egal între bărbaţi şi femei. La fel aceste boli sunt responsabile de  mai multe decese în lume decât cancerul, insuficienţa respiratorie cronică şi diabetul zaharat  luate împreună.
În Republica Moldova, în structura morbidităţii generale a populaţiei, bolile cardiovasculare   se situează pe primul loc, constituind 56% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani, iar numărul celor decedaţi, majorându-se.
Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică şi bolile cerebro-vasculare rămân cele mai frecvente maladii, care provoacă decesele în lume, inclusiv şi în Republica Moldova.
Bolile cardiovasculare pot fi determinate de către o serie de factori de risc unii nemodificabili, alţii, putând fi influenţaţi de modul şi stilul nostru de viaţă. Fiecare  dintre noi poate contribui la sănătatea inimii sale prin învăţarea, însuşirea şi aplicarea unor măsuri simple, dar vitale pentru reducerea expunerii lor şi a familiilor lor la factorii de risc pentru boli cardiovasculare. Aceste boli reprezintă actualmente ucigaşul numărul unu în rândurile femeilor, provocând un deces din trei cazuri de boală. Este important ca femeile să afle adevărul despre riscul pentru bolile cardiovasculare şi să ia măsuri de protecţie pentru ele înșişi şi familiile lor.
Circa 80% din atacurile de cord premature şi accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin:
1.    Eliminarea fumatului din locuinţele noastre deoarece se ştie că tutunul cauzează o cincime din bolile cardiovasculare din lume;
2.    Adoptarea unei alimentații sănătoase: consumul a cel puţin 5 porţii de fructe şi legume zilnic, alimentaţie săracă în grăsimi animaliere şi sare;
3.    Practicarea activităţilor fizice, cele 30 minute  de exerciţii fizice cu ritm şi intensitate medie sunt o chee importantă pentru forma fizică, performanţa socială şi longevitate;
4.    Cunoaşterea, în scop preventiv, a câtorva parametri cardiovasculari, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, glicemia, indicele de masă corporală.
Inima sănătoasă defineşte posibilitatea de a trăi viaţa din plin,  indiferent de vârstă şi sex.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate