Potențialul intelectual al viitorului

Când vorbim despre copiii cu necesități educaționale speciale, nu neapărat ne referim la cei cu probleme de sănătate. O atenție deosebită și  îngrijire specială din partea statului necesită și copiii dotați. De aceea, în noul an de învățământ, în orașul Ungheni va începe să activeze Centrul de Excelență.
Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Raionale Învățământ, Tineret și Sport (DTÎS), spune că în așa mod vor fi create condiții optime pentru ca acești copii dotați să beneficieze de atenție sporită și instruire cuvenită. Ideea a apărut odată ce elevii din teritoriu au început să înregistreze rezultate tot mai bune la olimpiadele raionale și naționale la disciplinele de studii. „Avem copii dotați și  inteligenți, care nu pur și simplu se întrec între ei pentru un loc de frunte. Deschiderea acestui centru  ne va permite să educăm viitorul potențial intelectual al raionului”, explică Alexandru Ciuvaga.
Astfel, se preconizează ca Centrul de Excelență să activeze în incinta Centrului Educațional și  va dispune de cinci săli. Profesorii vor lucra în timpul lor liber pe toată perioada anului de învățământ. Centrul, de altfel, nu va avea nici vacanțe.
Alexandru Ciuvaga este încrezător că locația respectivă între timp va deveni adevărat centru dotat cu utilaje necesare destinate laboratoarelor pentru științe umanistice și exacte, sală pentru chimie și una pentru științe ale naturii. Cadrele didactice vor fi selectate în baza performanțelor profesionale înregistrate, iar aici își vor petrece ziua elevii care se vor manifesta la diferite concursuri la disciplinele școlare. Responsabilul spune că aici vor fi instruiți cel mult  40 de  copii.  Alina Buga, profesoară de chimie, LT „Vasile Alecsandri”, Ungheni, menționează că orice lucru nou trebuie să-l privim ca o oportunitate, îndeosebi atunci când vorbim despre dezvoltarea capacităților copiilor dotați în anumite domenii. Profesoara mai spune că peste hotare a avut ocazia să  viziteze instituții de învățământ preuniversitar și profesional-vocațional, unde studiază copii dotați. Astfel de centre activează în capitală, iar discipolii au rezultate frumoase și performante pe plan internațional. „Pentru ungheneni este indispensabilă, în aspect geografic și cultural, crearea unui asemenea centru. Trebuie să investim în copii, sa le cunoaștem aspirațiile și orice oportunitate să o transformăm în trepte spre dezvoltarea personală”, spune Alina Buga. Totodată, pedagogul concretizează că este nevoie și de o locație pentru formarea continuă a profesorilor,  schimb de experiență.
Potrivit responsabililor de la DÎTS, activitățile educaționale pentru dezvoltarea potențialului intelectual al copiilor vor include ore individuale,  activități de cercetare, cluburi pe interese, olimpiade și conferințe.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate