Proiect început, dar nefinalizat

Foto: Ricu Iacoban

Foto: Ricu Iacoban

Casa de Cultură din satul Chirileni trebuia să fie unul din centrele multifuncţionale din ţară, reabilitate din sursele bugetului de stat, inclusiv cu o contribuţie din partea autorităţilor raionale, locale. În total, pentru acest proiect a fost planificată suma de circa 1,4 mln. lei. Acum doi ani lucrările au început, fiind realizate de SRL „Litarcom”.
Potrivit primarului Iurie Stoica, a fost schimbat acoperişul, reabilitată faţada, îndeplinite lucrări de reparaţii în interiorul clădirii, edificiul fiind dotat cu sistem de apeduct şi canalizare… Şi cam atât. „Nu putem finaliza reparaţiile din lipsă de bani. Bugetul local pentru anul 2016 şi aşa e mai mic decât cel din anul trecut. Au rămas două odăi şi alte lucrări care nu necesită cheltuieli impunătoare, dar aşa şi nu putem să primim actul de recepţie, nu putem da edificiul în exploatare”, explică primarul. Le-ar mai trebui circa 200 de mii de lei ca să ducă la capăt lucrarea, în acest sens s-au înaintat demersuri pentru a obţine susţinerea financiară a mai multor structuri, dar aşa şi nu au primit vreun răspuns clar.

casa-de-cultura-chirileni-2

Buruienele din curtea Casei de Cultură

Ludmila Guzun, preşedinta raionului Ungheni, spune că este la curent cu situaţia în care se află edificiul de cultură din Chirileni, doar că deocamdată nu sunt bani în bugetul raional pentru a contribui la finalizarea proiectului: „Creditul de zece milioane de lei pe care l-a contractat Consiliul Raional va fi destinat unor proiecte majore, inclusiv contribuţii la proiecte prioritare, unul dintre acestea fiind şi reparaţia acoperişului grădiniţei din Chirileni”. Interlocutoarea i-a recomandat primarului să caute şi alte fonduri de unde ar putea accesa finanţări, totodată şi specialiştii din cadrul Centrului de Resurse şi Atragerea Investiţiilor vor contribui la identificarea unor potenţiali finanţatori.
Ce-i drept, autorităţile publice locale au cheltuit bani din buget pentru a amenaja la casa de cultură scena, a construi gard, veceu în curte. Unele dintre construcţiile efectuate au deranjat locuitori din preajmă. Pe de o parte, aceştia susţin că veceul nu ar fi folosit de nimeni pentru că pe uşă stă un lacăt. Totodată gardul îngrădeşte accesul spre alte locaţii din sat, iar în curte se văd buruienile care de mai mult timp nu ar fi cosite. Pe de altă parte, primarul se îndreptăţeşte: „Gardul încurcă animalelor şi păsărilor domestice să pătrundă în interior. Ştiu că sătenii mergeau pe de-a dreptul prin curtea casei de cultură. Curtea e acum amenajată, aici pot să se joace copiii şi nu mai este murdăria ca altă dată”. În privinţa ierbii necosite, Iurie Stoica afirmă că ar fi fost lăsată intenţionat să crească, după care să fie cosită pentru a amenaja nişte grămezi de fân, care să formeze un anturaj rural. „Ca în curtea unui gospodar, în care este un stog de fân, un scrânciob, un scaun… ”, explică primarul. Vecinii spun însă că în „curtea gospodăroasă” a casei de cultură ar fi văzut şerpi şi ar dori ca autorităţile locale să o menţină curată.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate