Un copil are nevoie de scaun cu rotile ca să ajungă la şcoală

Un copil de 11 ani cu probleme grave de sănătate  din satul Petreşti are nevoie de ajutor. Este vorba de un cărucior cu rotile, care îl va ajuta pe Cristian Bejenuţa să se deplaseze mai uşor, de exemplu, să ajungă la şcoala din localitate. „Ar putea să vină la şcoală de unul singur, să fie în rând cu ceilalţi colegi, dacă ar avea un scaun cu rotile potrivit”,  spune directoarea Gimnaziului „Gaudeamus”,  Parascovia Bernic. Potrivit dânsei, fotoliul rulant de care se foloseşte la moment Cristian ar fi prea mic. Chiar şi aşa, mama băiatului, de 2 ori pe lună îl duce la şcoală, unde face ore la Centrul pentru educaţie incluzivă. În restul zilelor, Cristian face studii la domiciliu.
Colegii săi din Consiliul Local al Elevilor, precum şi conducerea şcolii au înaintat un demers mai multor instanţe, în speranţa de a urgenta rezolvarea acestei probleme, dar, după cum se menţionează în scrisoarea cu pricina, „nu şi-au onorat promisiunea”.
Redacţia „Unghiul” a contactat telefonic responsabilii din cadrul instituţiilor sociale.  Şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Tudor Rădeanu, după ce a analizat cazul acestui copil, a spus că în raionul Ungheni, deci şi la Cristian Bejenuţa,  ar putea să ajungă fotoliile rulante către finalul acestei luni.
Dânsul a spus: „Ni s-a promis către 28 martie curent că în raion vor fi aduse scaunele cu rotile”. Rădeanu a afirmat  că procedura de furnizare a acestor obiecte care le-ar înlesni deplasarea persoanelor cu dizabilităţi e de durată şi că se face centralizat: „Înaintăm cerere către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi o dată la câţiva ani sunt oferite acestea. Procedura e de durată, deoarece avem un singur furnizor al fotoliilor rulante. De aceea apelăm la diferite asociaţii străine şi primim ajutoare umanitare”.
Ultima dată când unui număr limitat de persoane cu dizabilităţi din raionul Ungheni au fost repartizate scaune cu rotile a fost sfârşitul lui 2014. De atunci, cei cărora li s-a promis un astfel de mijloc de deplasare tot aşteaptă şi se descurcă cum pot. Tudor Rădeanu a spus că 50 de persoane cu dizabilităţi, printre care şi 11 copii, necesită  scaun cu rotile. Până la moment 120 de persoane din raion au primit aceste mijloace de deplasare.
Membrii Consiliului Local al Elevilor speră că prin intermediul ziarului vor afla despre necesitatea lui Cristian şi alte persoane care pot să îi ofere scaunul cu rotile.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate