UNGHIUL la forumul jurnalistic

Timp de două zile, jurnaliştii din mass-media locală şi regională din Republica Moldova au participat la prima ediţie a Forumului transfrontalier de la Iaşi, organizat de către Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”. Evenimentul a debutat cu o conferinţă în incinta TVR Iaşi, unde au fost abordate nu doar problemele comune, ce leagă comunitatea de pe ambele maluri ale Prutului, ci şi posibilităţile de colaborare între presa locală, regională din Republica Moldova şi cea de la Iaşi. „Ne propunem să găsim modalităţi de a interacţiona, de a face schimb de ştiri, reportaje, interviuri între instituţiile media (TV, radio, presa scrisă) din localităţile care fac parte din Euroregiune. Sunt mulţi cetăţeni din Republica Moldova stabiliţi la Iaşi. Şi dacă oamenii circulă, înseamnă că putem face un transfer de subiecte jurnalistice”, a punctat Tudor Jijie, preşedintele executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.
În acest context au fost prezentate exemple de colaborare între TVR Iaşi, Moldova1 şi posturile TV din Cernăuţi. „Au fost realizate concerte comune, în cadrul cărora au evoluat artişti români, moldoveni, din zona Cernăuţi. Publicul a avut intrare liberă şi s-a bucurat să audieze piesele Sofiei Vicoveanca sau ale lui Valy Boghean. A fost făcut un pas pentru a colabora şi sper că acesta să fie continuat cu noi proiecte”, a declarat Claudia Olaru, director TVR Iaşi.

Toni Hriţac, redactorul-şef de la „Ziarul de Iaşi”, s-a referit la problemele cu care se confruntă presa scrisă: „Internetul ia din audienţă şi deocamdată nu avem un model de viitor în presă. Ziarul local e aproape de nevoile societăţii şi ONG locale, mai puţin în ce priveşte instituţiile de stat, faţă de care avem o poziţie vigilentă. Presa scrisă, care este atacată din toate părţile, trebuie să conserveze valorile principale de care urmează să se conducă: să documenteze, să scrie, să aleagă bine subiectele, în speranţa că ceea ce e valoros din presa clasică va rămâne”. În viziunea dânsului, jurnaliştii de pe ambele maluri ale Prutului ar putea să interacţioneze şi să dezvolte un mecanism de schimb de ştiri.
Jurnaliştii de asemenea au avut parte de un tur ghidat pietonal, vizitând mănăstirile, bisericile, centrele de cultură, monumentele amplasate în centrul Iaşului.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Acasa | Contacte | Despre noi | Price list | Obiectiv European | Publicitate